sextoysbuzz.co pornobrothers.com xxxteenpornvideo.com homemadeporntape.com filmics.com pornolli.org nvid.org

Cara remove virus shortcut dari pendrive

contoh ikon shortcut
sumber: google

Bila cucuk pendrive kat PC ataupun notebook, sekali semua folder dah bertukar rupa jadi ikon shortcut. Dan, semua folder tu tak boleh nak buka.

 

Kita tak perlu lagi format pendrive tersebut sebab kadang-kadang ada data-data penting yang penting untuk disimpan.

Untuk buang shortcut virus dalam pendrive, tanpa format pendrive tu, begini caranya :

1) Cucuk pendrive. Kenal pasti lokasi pendrive. Di E, F atau sebagainya.

2) SCAN dulu pendrive. Biar hilang semua virus-virus.

3) Selesai scan, klik kat My Computer > Tools > Folder Options > View.

Tick show hidden files . Kemudian untick hide extension & hide protected.

4) Buka lokasi pendrive tadi semula. Kita akan nampak folder yang di ‘hidden’ kan oleh virus.

 

 

 

5) Klik kat Start > Run, dan taip cmd, klik. Kemudian akan muncul skrin hitam.

cmd

 

6) Taip command :

attrib -h -r -s /s /d 
g:\*.* 
(yang g tu ialah lokasi pendrive masing-masing)


Kemudian, tekan button Enter.

7) Skrin hitam akan ambil masa nak loading. Tunggu sampai second command muncul, kemudian buka lokasi pendrive semula.


8) Folder yang hidden tadi akan kembali normal.

9) Kemudian boleh padam folder yang ada shortcut tadi.

10) Setting yang ditukar dekat My Computer tadi, tukar semula kepada asal.

 

Selesai J